Testa din sajt innan du låter göra om den

Om din webbyrå har varit aktiva i branschen under flera års tid, har dess medarbetare förmodligen samlat på sig värdefull erfarenhet som är användbar på alla slags webbprojekt. Det spelar ingen roll om du ber byrån att utföra några mindre förändringar på er webbplats, eller om hela ditt företags sajt ska göras om.

Det är fullt möjligt att den kompletta omdesign av företagets webbplats som du vill göra är ett betydligt större projekt än vad du egentligen är i behov av. Genom att utföra användartestning av din sajt, kan du avgöra om det är värt att göra om sajten helt eller om du bara behöver optimera den för konverteringar och förändra sidhuvudet. Även om resultatet från testet visar att det är nödvändigt med en fullständig omdesign, kan du använda denna data som en mätpunkt när du senare låter testa den nya designen.

Ett bra test som din webbyrå kan låta dina användare utföra är det så kallade 5-sekunderstestet. Detta test går ut på att användaren ser din webbplats under 5 sekunder, varpå frågor ska besvaras om designen. Några exempel på sådana frågor kan inkludera:

  • vad heter företaget?
  • var hittar man information om priser?
  • vilken tjänst eller produkt säljs på hemsidan?
  • är sajten trovärdig?

Genom att låta cirka 100 användare göra detta test, kommer du få svar på de stora frågorna för din webbplats, till exempel om dess varumärke är starkt, om det är lätt att navigera på den o.s.v.

Ta fram en innehållsstrategi tillsammans med din webbyrå

Ett av de största hindren när det gäller att göra om en webbplats är att göra en översyn av innehållet och färdigställa det. Om du inte har en strategi med Squib – webbyrå – hemsida för vem som ska granska innehållet och när uppdraget ska vara klart, kan detta betyda att deadline för projektet behöver skjutas fram. Det tar alltid längre tid än förväntat att skriva innehåll till en sajt. Det är inte alltid lätt att sätta ord på vad ditt företag verkligen bidrar med, eller vad du försöker lära dina besökare. Du bör därför tillsammans med din webbyrå ta fram en tydlig innehållsstrategi, innan arbetet med webbplatsen hinner fortskrida alltför långt.

Om företagets webbplats ska kunna byggas runt innehållet, behöver innehållet vara färdigt innan din webbyrås designer kan börja ta fram en design. Designen bör komplettera innehållet och på bästa sätt lyfta fram det, inte tvärtom!

Scroll to top