Första mötet med begravningsbyrån – så går det till

Det kan kännas tungt att boka tid hos en begravningsbyrå när någon nära precis gått bort. Bara att ta tag i allt men också att tvingas prata med någon man aldrig träffat tidigare när man befinner sig i sorg är såklart jobbigt.

Den avlidne måste dock enligt lag kremeras eller gravsättas inom en månad efter dödsfallet så det är bra att komma igång så snart som möjligt. Här kan du läsa hur första mötet med en byrå går till, och vad du själv kan göra inför det.

Fundera tillsammans

När det första mötet med en begravningsbyrå har bokats är det bra att sätta sig med tillsammans inom familjen för att fundera på vissa frågor. När och var önskar ni att begravningen ska äga rum, vet ni om den som gått bort hade några egna önskemål kring begravningens utformning, ska det stå någon dödsannons i tidningen, finns en aktuell familjegrav och så vidare.

Fundera tillsammans och skriv gärna ned sådant som känns viktigt, för att sedan ta det vidare till begravningsbyrån.

Första mötet

När man väl träffar sin begravningsbyrå för första gången sitter man lugnt och stilla och pratar en liten stund för att lära känna varandra. Det är viktigt att man som kund känner ett stort förtroende för begravningsentreprenören så att samarbetet fungerar bra genom hela processen. Skulle man mot förmodan inte göra det går det såklart att se sig om efter en annan begravningsbyrå istället.

Planering

En begravningsbyrå har även tillgång att se om den som avlidit fyllt i det vita arkivet hos om ni anhöriga själva inte har koll på detta. Finns ett arkiv plockas det givetvis fram och man går igenom det tillsammans med entreprenören.

Oavsett om det vita arkivet finns eller inte är det vanligt att man under första mötet börjar planera inför allt det praktiska. Det är alltså här informationen ni redan eventuellt hunnit fundera på tillsammans inom familjen kan vara bra att ha, så som när begravningen ska äga rum och hur själva ceremonin ska utformas.

En annan sak som bestäms under första mötet med byrån är hur den avlidne ska begravnas. Det vill säga om det är aktuellt med en jordbegravning eller en kremering. Man får hjälp att utforma en eventuell dödsannons och man pratar om gravsten med mera.

Under det första mötet med en begravningsbyrå ska man som kund alltid se till att få med sig en prisuppgift – en skriftlig sådan, för att ha koll och en tydlig överblick över alla kostnader.

Byrån kan sköta det mesta

När alla detaljer är bestämda kring begravningen kan man lämna över det mesta av arbetet till den valda begravningsbyrån om det är vad man vill. Denne sköter kontakt med präst eller annan begravningsförrättare, bokar lokal, beställer fika eller mat till minnesstunden samt blommor till själva ceremonin.

En begravningsbyrå kan också bistå med hjälp vad gäller bouppteckning och andra viktiga dokument som behöver tas tag i efter ett dödsfall. Dom även kan hjälpa till att avsluta den avlidnes konton på sociala medier om det är något man önskar.

Scroll to top