Vilka fakturor och kreditrisker kan du sälja?

Som företagare hamnar man ibland i situationen då det kan underlätta vardagen att sälja fakturor. En fråga som du bör ställa dig innan du ska sälja fakturor är vilka fakturor och därmed också vilka kreditrisker som finansbolagen är intresserade av att köpa.

Finansbolagen är branschexperter

Om ett finansbolag väljer att neka dig när du vill sälja fakturor kan det givetvis vara irriterande. Kom dock ihåg att de är experter på sin bransch, finansiering och risker kopplat till att få betalt. Nekar dem att köpa dina fakturor eller några av dem kan det vara bra att fundera på vad anledningen är.

Nystartade företag

Har du fått in ett uppdrag från ett nystartat företag så kan det vara tufft att sälja fakturor från den kunden. Även om du behöver få betalt direkt finns det ingen historik  och det finns inte heller något som visar på att de har pengar för att betala. Utan historik kan man inte sätta ett kreditbetyg på företaget och av den anledningen kommer du med stor sannolikhet bli nekad att sälja fakturan.

Startups

Många företag nischar sig mot att hjälpa startups med marknadsföring, försäljning, webbutveckling eller produktframtagning. Nackdelen är förstås att en startup är ett företag med höga ambitioner men väldigt liten eller ingen historik.

Finansierade eller inte

Kan företaget visa upp en årsredovisning och dessutom är finansierade från investerare ser situationen annorlunda ut. Men att sälja fakturor och lämna över kreditrisken på någon där ägarkretsen kanske inte ens har råd att ta ut lön brukar vara en dålig idé.

Extremt långa kredittider

Finansbolagen köper fakturor från många olika företag i många olika branscher. De vet vad som är vanligt i respektive bransch och framför allt, vad som avviker. Om det är vanligt i din bransch med 45 dagars kredittid och du har fått 60 dagar kanske inte det är något som avviker. Om det däremot är standard med 30 dagar och du har fått 120 dagar är det väldigt ovanligt och något som borde få varningsklockorna att ringa.

Ovanligt höga belopp

Om ditt bolag omsätter 12 miljoner om året och har 50 aktiva kunder borde en genomsnittlig månadsfaktura ligga någonstans runt 20.000 kr. Om du plötsligt vill sälja fakturor och lyfter fram någon enstaka faktura på 400- 500,000 kr kan det vara något som finansbolaget reagerar på.

Sälja fakturor – allt eller inget

Det är möjligt att du får ett erbjudande om att finansbolaget köper alla dina fakturor i ett helt år och att de isåfall tar emot den exceptionellt stora fakturan. Men att endast köpa en faktura som avviker rejält från det normala är nog ingen hållbar affärsmodell över tid.

Redan utställda fakturor

Har du redan ställt ut en faktura kan du inte sälja den. Hela konceptet bygger på att den som köper tar över fakturan direkt och skickar ut den själva. De vill veta att kunden inte fått två likadana fakturor eller att något annat kan ha gått fel. Tänk därför till och kontakta ett bolag för att sälja fakturor innan du skickat iväg det du vill sälja av.

Scroll to top