Så kan din webbyrå binda upp dig till dem

När du köper hjälp från en större webbyrå kanske du förväntar dig att få hjälp under en begränsad tid. Du tänker dig att de ska bygga hemsidan och att du sedan inte längre är i behov av dem. Så kan det bli – men du kan även hamna i en situation då de binder upp dig till dem.

I val av webbyrå finns flera saker att ta hänsyn till. Allt för många titta på enbart på prislappen och anlitar sedan de som ger bäst pris. Men har man då sett till helheten. Risken finns nämligen att man tecknar avtal som gör att man ”binder sig” till ett företag under lång tid. Är det verkligen värt det?

Bindningstid och uppsägningstid

Det är relativt vanligt att en webbyrå bygger hemsidor och sedan har serviceavtal på dessa. Med dessa serviceavtal får man exempelvis hjälp med allt från säkerhet till uppdateringar. Men finns serviceavtal så brukar det även finnas bindningstid och uppsägningstid. Om det är ett års bindningstid så är det så länge som du måste betala för avtalet. Glömmer du att säga upp det i tid så löper det på vidare med ytterligare ett år.

content med webbyrå

Länkar

Väljer du en webbyrå som även erbjuder SEO-arbete så bör du även se vad som gäller för det länkbygge som sker. En vanlig variant är att länkarna hyrs. Det betyder att länkarna till webbplatsen ligger kvar så länge som abonnemanget löper och betalas. Men den dagen man vill byta IT-leverantör eller SEO-leverantör kan det bli problem. Då tas nämligen samtliga hyrlänkar bort vilket skapar betydligt sämre SEO och man kan rasa på Google.

Det är inte fel att välja hyrlänkar men det är viktigt att man är insatt i vad detta innebär och hur man långsiktigt kan göra sig mindre beroende av sin webbyrå genom att attrahera naturliga länkar eller skapa länkar på andra sätt.

Webbhotell

Har du hemsidan på ett externt webbhotell eller på en server hos din webbyrå? Det ena behöver inte vara bättre än det andra. Men även här kan man tänka på vad som händer om man vill flytta hemsida till  webbyrå och webbdesign. Vad händer exempelvis om detta företag går i konkurs?

Egna CSS-system

Om din webbyrå bygger din hemsida i ett erkänt publiceringsverktyg så som Jomla eller WordPress är det aldrig några problem att byta leverantör. De flesta hanterar dessa system vilket gör att man därmed kan flytta mellan byråerna utan större problem.

Men vad händer om de istället har byggt upp ett eget publiceringsverktyg? Det kan självklart vara smidigt så länge du är kund hos dem. Systemet kan vara pedagogiskt och enkelt att hantera för både dig och din webbyrå. Så länge ni samarbetar flyter arbetet på bra.

Men den dagen du vill byta och anlita en annan byrå kan det uppstå problem. De har inte kunskapen om det föregående systemet vilket kan innebära att hela hemsidan behöver byggas om. En stor kostnad som skulle kunnat undvikas om man från börjat hållit sig till större och etablerade system.

Scroll to top